29 Eylül 2009 Salı

17 Eylül 2009 Perşembe

Burhan İnal Baklava


Pek aziz okuyucularım,
En kritik konulardan birisine şu anda parmak basmak üzereyim ve bastım. Yıllardır büyük bir afiyetle yiyegeldiğimiz ve yiye yiye gideceğimiz bu nefsi-ala ürün hakkında tam bir fikir birliği yoktur. Muhtelif fikirler ortaya atılır.
Misal,
-İyi baklava damağa tersten oturtulur, "hırş" sesi ile birlikte keyfin doruklarına çıkılır.
-İyi baklava da mutlaka urfa yağı ve kuru kaymak kullanılır.
-Gerçek güllüoğlu falanca yerdeki filanca şubesidir beriki amcaoğludur.
-Baklavanın kralı Suriye'de yapılır.
-Kuru baklava 15 gün dayanır.
-Bütün dünyaya gönderiyolar olum. Acayip.
-Yunanlılar baklavamıza musallat oldu.
-Ev baklavası en güzeli diğerleri midemi ağrıtıyor.
-İmam çağdaş bu alemde tek olur.

Vs. vs. vs.....

Hepsini anladık. Bence,

1- İyi baklava benim en çok hoşuma gidendir.
2- İyi baklava evde yapılmaz zira fevkalade ustalık gerektiren bir tatlıdır.
3- Sağda solda en iyi baklavacı denen bir çok müessese tamamen fabrikasyon yöntemler ile baklava üretmektedir.
4- Ben bugüne kadar yediğim en güzel baklavayı şimdi izninizle açıklıyorum, Genellikle nasıl temin edileceği bilgisi vermiyorum, merak eden arayıp bulur, ama burada irtibat bilgisi vermeyi arkadaşlarımdan gelen talep üzerine üzerime vazife adderek bilgilerinize sunuyorum. Eh Bayram vakti tatlısız kalmayın. Hadi bakalım .

Burhan İnal Gaziantep. Bence EN LEZZETLİSİ.

Hayırlı Başarılar.

Baklava için irtibat.
Burhan İnal Baklavaları
GAZİANTEP PRESTİGE SİNEMASI KARŞISI TEL : 231 32 26

8 Eylül 2009 Salı

Atatürk Orman Çiftliği Domates Suyu


Yahu illaki zar zor bulunan şeyleri mi yazıyosun buraya ? Dediğinizi duyar gibiyim. Yapacak bişey yok güzel şeyler nadir bulunuyor. AOÇ domates suyu, içenlerin bileceği üzere gerçek domates suyunu damağınıza net olarak iletir. Sulandırılmış salça değil, gerçek domates suyudur. AOÇ , kalitesini bozmayan ender üretici devlet kurumlarındandır, yakında özelleştirirlerse ürünlerinin çoğu tarih olur gibi geliyor bana. Bir an önce gerçek domates suyu ile tanışmanızı öneririm. Bu arada karabiber desteğini unutmamak önemlidir. Şu halde Bence EN LEZZETLİSİ.

KARACABEY AYRAN














Cam şişe zaten ayranı bir kademe üste çıkartıyor. Ayrıca fabrikasyon tad içermeyen fabrikasyon ayran olması da ekstra artısı.
Ayran, hepimiz için günün her anında içilesi bir ürün.
Ben artık bu markayı her yerde bulamıyorum. Bazı köftecilerde rastlamak mümkün örnek: Beşiktaş Köftecisi.
Lezzet, nostalji, cam şişe, kolay bulamama. Bence EN LEZZETLİSİ.


Nuri Toplar Kurukahve



Kurukahve denildiği zaman Mehmet Efendi gelir bizde akla ilk önce ve fakat gerek lezzet gerek kesafet değerlendirilecek olursa, bana hep daha cazip gelir Nuri Toplar.
Eminönü 'nde Mehmet Efendi'nin sokağına girdiğinizde karşılaştığınız vitrine paralel tek sıra insan kuyruğu, Nuri Toplar'da olmaz hiç. Daha sakindir içerisi ve mis gibi kahve kokar.

Mehmet efendinin içerisi yoktur. Camekandan elinize kahve ve önceden kesilmiş bir fiş tutuştururlar. Çok ünlüdür, çok yoğundur.

Nuri toplar'ın dükkanına girilir, arasıra muhabbet edilir, bilinçli seçim yapan müşteri gelir bide Toplar'a, geçerken tesadüfen şurda da kahveci var, ordan alalım usulü olmaz.

Genel popülasyonun kahve seçiminde 2 numarası olmuş bu mekan bende hep 1 numaradır. Bence EN LEZZETLİSİ.

Pişirme Tarifi (Kurukahveci Nuri Toplar'a göre)

(65 ml suya,5-6 gr kahve)
- İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyunuz
-Her fincan için iki çay kaşığı kahve,isteğinize göre şeker ilave ediniz
-Şeker ilave ediniz(orta için iki kaşık)

-Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırınız.
-Bir süre sonra kabaran köpüğü fincanlara pay ediniz.
-Kalan kahveyi bir taşım daha pişiriniz ve fincanlara boşaltınız.


7 Eylül 2009 Pazartesi

Leblebi Tozu




1970 yılından beri Adalı Örnek Gıda tarafından üretilen (başka taklitleri de var.) çoğumuzun boğulma tehlikeleri geçirdiği, ağzınıza aldığınızda zinhar su geçirmeyen, niye yenildiği belli olmayan ama hepimizin hayatında yer etmiş tuhaf bir gıda Leblebi tozu. Sizlere bu ürünün hala satıldığını da belirtiyim. Israrla bayinizden isteyin, bayinizde size bela okusun. Boğulmayın ama. Nede olsa eski formunuzda değilsiniz.

CHOKELLA (ŞOKELLA)


Efendim bir süredir kulağıma şöyle laflar geliyor,

- Nutellacıyım ben, hastasıyım, bayılırım bi kutu yerim

- Nutella derim. Gerisi traş.

-Diğerleri çok şekerli . Ama italya'dan gelenler bi başka oluyo.

SLOGAN: Şimdiki çocukların olayı nutella.
Sen şokellacısın bunu unutma.

Bidefa bizim kuşağın Nutella ile tanışması çok sonradır. Biz en şokella kuşağıyız. Hani o kalın cam kavanozda olanlar. Kavanozdaki krema bittiğinde bardak olarak görev yapan. Nutella bugün çocuk olanların ileride vazgeçilmezi olabilir ancak benim için CHOKELLA EN LEZZETLİSİ.

Osman Pastanesi


Muhteremler,

Bu yazıda bir mekandan bahsetmek istiyorum. Osman Pastanesi.
Şişli Halasgargazi Caddesinde pasta işi ile iştigal eden adından da anlaşılacağı üzere bir pasta cenneti. 1961 yılında kurulmuş. Benim pastayla tanıştığım yıllarda (80'li yıllar) İstanbul'un en iyi pastalarını yapan nadir yerlerden biriydi. Kurucusu Osman Nuri Yalçın Bakın serüvenini nasıl özetliyor;

"Pastacılık mesleğine 1947 senesinde Beyoğlu İstiklal cad.,Markiz Pastanesinde başladım.Burada 3 yıl çalıştıktan sonra ustalarımla birlikte 1950 senesinde Lebon Pastanesine geçtim.Askerlik görevime gidene kadar 4 sene Lebon Pastanesinde çalıştım.Vatani hizmetimden döndükten sonra 1956 yılında Divan Otelinin açılışına katılarak Divan Pastanesinde 5 yıl çalıştım. 1961 yılında Şişli de Tura Pastanesini ortak olarak açtım.1974 senesinde ortaklıktan ayrılarak, aynı yerde kendi ismimi vererek Osman Pastanesi’ni kurdum.Bu süreç içerisinde her sene İsviçre’nin Zürih kentinde İsburungli ve Hanolt pastanelerinde staj görüp mesleğimi ilerletmeye çalıştım.Hala mesleğime Osman Pastanesi’nde devam etmekteyim"

Ben hala bazı pastanelerde - Çikolatalı framboazlı pasta olmaz- lafları ile hala kaşılaşıyorum. En az 25 yıl önce Osman Pastanesinde enfes çikolatalı framboazlı pastaları yediğimi hatırlıyorum. Hala çok güzel pastalar yapıyorlar. Trend olmuş birçok mekana göre BENCE EN LEZZETLİSİ.

Zambo Çikolata



Zambo

57 Yıllık bir firma. Geçmişten günümüze yaşanan bir nostalji olan Meşhur Beyoğlu Çikolatası olarak bilinen tablet çikolatalar da benzersiz tadı ve adıyla Zambo Gıda ' nın özel ürünleri arasında. Zambo çikolata şüphesiz en iyi veya en kaliteli değil bu anlamda ve fakat çocukken yediğimiz şeyler damağımızdan beynimize öyle şifreler gönderiyor ki biz hala o tatları arıyoruz. Durum böyle olunca Bence EN LEZZETLİSİ .

Süper Kartal Ançuez


Efendim, mutlak lezzetlere devam ediyoruz. Tüpte satılan ürünlerin pek az olduğu hattızatında içinde ne olduğunun önemi olmadan sadece "Tüpte olsun yeter." zamanlarından kalma eski bir lezzet, ançuez.
Süper Kartal markasıyla nam salmış bu ürün İstanbul Eyüp'te üretiliyor, boş bir vakitte ziyaret etmek istiyorum bu çok eskiden beri tanıdığımız ürünün hazırlandığı yeri. Muhtemelen orta ölçekli bir imalathane. Gidip görelim bakalım.

Ançuez veya balık ezmesi; Kolyoz, sardalye, hamsi, istavrit gibi balıkların önce ezilip, içine terayağ, tuz, sirke ve sarımsak ilave edilmesi ile üretiliyor ve yıllardır değişmeyen metal tüpüyle bize ulaşıyor.

Çocukken dolaptan alıp sıcak francala ekmeğe sıkıp sıkıp yerdik. Geçen gün Metro Markette rastladım derhal aldım. İnanın en ufak bir lezzet değişikliği yok hala aynı.
Çok yememek kaydıyla eski dostumuz ançuezi yeniden tadın derim ben. Ançuez sevmeyenlere aynı firmanın balık yumurtasından yapılmış taraması da mevcut ancak bana biraz yağlı geliyor. Bu durumda son cümlemiz mecburen BENCE EN LEZZETLİSİ

Hardal



Doğrusu hardal diye bir konu açıldığında benim aklıma Kadıköy iskele meydanında sosisli yediğimiz Cem Büfe geliyor. Sosislerin üzerine sürdüğü koyu bej rengi insanın tüm sinüslerini hissetmesine vesile olan bu hardal çocukluktan beri yer etmiş bizde. Ne zaman hardal ile haşır neşir olsam hep o lezzeti arıyorum. Yeni çıkan ıvır zıvır paketli hardallar bu anlamda beni hiç tatmin etmiyor; çünkü hardaldan çok sirke, şeker ve tuz bombardımanı ile hardalın tadı es geçilmişe benziyor. Hardal gibi hardal yemek için Delizia Bekri Tip Hardal tamamdır. Bence EN LEZZETLİSİ.

6 Eylül 2009 Pazar

Silivri Arslan Yoğurdu


1940'tan beri yoğurt üretimi yapan bu firma geleneksel lezzetinden hiç uzaklaşmamış. Bir ara endüstriyel üretime ayak uyduramadığından önemli sıkıntılar yaşamış ancak firma kısa sürede toparlanarak hem sağlıklı üretim koşullarını oluşturmuş hemde geleneksel lezzetini tüketicilere ulaştırmış.

Bugün, toprak kaplarda hala aynı nostaljik lezzete ulaşmak mümkün. Silivri'de mütevazi dükkanda hep taze ürünler bulmak mümkün. Çok çeşitli kaplarda satılan bu yoğurtlardan benim favorim toprak kap yoğurdu. Hala kolayca ulaşabildiğimizden mevcut yoğurtlar içerisinde BENCE EN LEZZETLİSİ.

Başlarken

Selam, hep beraber en lezzetlisini bulmak temel hedefimiz. Bir çok yemek programı, onlarca yemek kitabı trendler yöresel lezzetler, harika olduğunu mutlaka uğramamız gerektiğini kafamıza çakan arkadaşlar. Kısacası yoğun bir yemek bombardımanı ile karşı karşıyayız. Peki gerçekten önerilenler en lezzetlis mi ? Bu blog da buna cevap arayalım. Bence en lezzetlisi bu. Sence ?